Les escoles artístiques superiors no podran oferir títols de grau

Segons la sentència d’ El Tribunal Suprem les escoles superiors d’ensenyaments artístics no poden oferir títols de grau iguals als que s’estudien a les universitats. L’alt tribunal no posa pegues a l’equiparació com a ensenyaments superiors dels títols que ofereixen uns i altres, però els estudis artístics superiors s’han de dir d’una altra manera que no sigui grau, per la qual cosa en una recent sentència anul·la una part de la normativa aprovada a través d’un reial decret a finals de 2009 per l’anterior Govern.

Per a alguns experts  la sentència és de màxima gravetat,  per a d’altres es tracta simplement d’un canvi de nom

Els especialistes encara estan  estudiant les conseqüències d’aquesta sentència i, mentre per a alguns es tracta simplement d’un mer problema nominal -que el títol es digui d’una manera o altra-, per a altres posa cap per avall la legislació que pretenia col·locar exactament al mateix nivell, cada un en el seu àmbit, els ensenyaments universitaris i els ensenyaments artístics superiors.

A tot Espanya hi ha més de 16.000 alumnes que cursen aquest tipus d’estudis en els vessants d’Arts Plàstiques i Disseny, Música, Dansa o Art Dramàtic, encara que menys del 25% cursen ja els títols adaptats, és a dir, els graus en ensenyaments artístics. L’Institut del Teatre és un dels centres que ja ha adaptat el seu pla d’estudis.

Això podria significar l’exclusió dels ensenyaments artístics superiors de l’Espai Europeu de l’Educació Superior i un incompliment de l’Acord de Bolonya” diu CCOO ha emès un comunicat, on també assegura que deixa en indefensió jurídica “als estudiants que les cursen i dels centres que els imparteixen “.

D’altra banda el catedràtic de Dret de la Universitat de Saragossa, Antonio Embid, “la sentència no canvia res absolutament, és simplement una qüestió nominal la que es nega, no l’equivalència”.
El conflicte ve de llarg, i té el focus en la baralla entre les escoles d’Art i Disseny i les facultats de Belles Arts, ja que en els àmbits de música, dansa i art dramàtic la Universitat tot just ha entrat, encara que això està canviant amb l’adaptació a l’espai europeu que dóna molta més llibertat a les facultats per crear titulacions noves.

En qualsevol cas, van ser els degans de Belles Arts els que van llançar un manifest durant la tramitació de la LOE en què es queixaven de l’equiparació dels títols artístics superiors amb els universitaris, perquè deien, les escoles d’arts no compleixen els mateixos requisits que els campus pel que fa als controls de les titulacions i el professorat. Per la seva banda, des dels ensenyaments artístics superiors sempre s’ha defensat, com fa Urralburu, un espai propi fora de l’educació secundària i, per què no, al nivell de la universitària.

L’AADPC esta, des de fa temps, lluitant conjuntament amb la Plataforma d’ex alumnes de l’Institut del Teatre per tal de que aquests puguin tenir els mateixos drets que els  llicenciats per accedir al món de la docència, però ara amb aquesta nova sentència s’ha obert un nou panorama que fa replantejar completament la situació.
Estem treballant per saber quina és la conseqüència real de la sentència i com afectarà als nostres associats.

Us seguirem informant!

Si voleu ampliar l’informació:

El País

Cadena Ser

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s