Crónica dels Actes del Dia Mundial del Teatre 2014

El dia 27 de març és el Dia Mundial del Teatre, establert des de 1961 per l’International Theatre Institute, organització internacional sense ànim de lucre sota el paraigües de la UNESCO.

Una de les accions que promou l’International Theatre Institute per aquest dia és la circulació del Manifest del Dia Mundial del Teatre, a través del qual una figura rellevant del sector a nivell internacional comparteix les seves reflexions sobre teatre i sobre la cultura de la pau. Enguany Brett Bailey, director i dramaturg sud-africà, ha estat l’escollit per fer-lo (Manifest Internacional del Dia Mundial del Teatre 2014).

En el nostre àmbit, les iniciatives programades varen tenir un marcat accent reivindicatiu davant l’ofec que el sector està patint a causa de les polítiques culturals i fiscals del Govern central, i la precarietat amb què han de desenvolupar la seva tasca els professionals de les arts escèniques a l’Estat espanyol.

Entre els actes per commemorar el Dia Mundial del Teatre 2014 que s’han dut a terme aquest any, destaquem els organitzats per l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya i Teatres Públics de Barcelona, que començaren el dilluns passat, a la Plaça Universitat de Barcelona amb la lectura del Manifest Internacional a càrrec de l’actriu Clara Segura i d’un segon Manifest, el de l’AADPC, escrit per l’actriu i escriptora Àngels Bassas (descarrega aquí el Manifest). Durant aquest acte el teatre va sortir al carrer i la ciutadania va poder gaudir d’un “tast” d’actuacions dels espectacles en cartellera. Per l’escenari de la Plaça Universitat varen passar les obres: Osset meu de la cia. Bruc Brothers, Pep Talk de l’Albert Ramos, Lo nostre no funciona dels Mali Vanili, Boig Per TuLucy Live de la Diana Gadish, Lo tuyo y lo mio de la cia. ConUnCantoEnLosDientes i Generació de Merda. També participaren, per promocionar les seves programacions els teatres: La Seca Espai Brossa, Teatre Borràs, Club Capitol, Jove Teatre Regina, Versus Teatre, Sala Atrium, Teatre LLiure, Sala Beckett, PORTA 4, Sala Fènix, Teatre Auditori de Sant Cugat, Teatre Tantarantana, l’Antic Teatre i l’Almeria Teatre. A més a més es van recollir signatures per demanar la rebaixa de l’IVA cultural i, al vespre, l’actriu Montserrat Carulla va oferir una xerrada sobre la seva trajectòria teatral, al Teatre Romea. La jornada va finalitzar amb la Festa de la Professió, una cita anual entre els associats i els diferents agents del sector.

Durant el dijous 27 es va inaugurar la Ronda de les Actrius a la Plaça Margarida Xirgu, amb la presència de moltes de les artistes que han rebut les plaques i al vespre, es va fer una lectura dels dos manifestos als teatres de Catalunya.

Aquí us deixem amb les fotografies que il·lustren els actes!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s