El sector cultural català llança en bloc una ofensiva legislativa contra l’IVA

Joan Maria Gual, president de l’AADPC, compareix al Parlament per a defensar la proposta de llei per rebaixar l’IVA cultural.

El sector cultural català va criticar en bloc l’actitud especulativa del Govern amb l’IVA. I ho va fer en les dues sessions convocades per la comissió de cultura del Parlament, celebrades ahir i abans d’ahir, per elaborar i discutir una proposició de llei de reforma de l’impost cultural i presentar-la al Congrés .

En aquest debat parlamentari varen estar convidats representants del món del cinema, el teatre, el circ, la música, la dansa, les sales de concerts i el món de l’art que varen reclamar tots a l’uníson la reducció de l’IVA pel sector cultural, tant fortament colpejat per aquesta mesura i per la crisi econòmica.

Joan Maria Gual, president de l’Associció d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, va estar convocat en seu parlamentaria on va expressar la seva disconformitat amb que «els poders polítics obeeixin als lobbies que no han estat escollits a les urnes» més que al clam popular i  va manifestar «el nostre absolut rebuig per la mesura adoptada i la més enèrgica protesta per la decisió del Govern espanyol, que torna a demostrar un total menysteniment pel fet cultural en general i, el que és més greu, pel dret dels ciutadans d’accedir a la cultura com a generadora d’espai per la reflexió i la comunicació, i com a eina de transformació personal i col·lectiva, que contribueix a desenvolupar la nostra capacitat crítica i a créixer com a persones i com a poble».

Per la seva banda, l’artista del Circ Cric Montserrat Trias, va reivindicar que «la cultura no és una inversió especulativa perquè té a veure amb els valors de la societat»,  el seu circ es va veure obligat a aturar la seva gira pel fet que la crisi, combinada amb la pujada de l’impost cultural el 2012 del 8% al 21%, no els va deixar marge de beneficis. Trias va recalcar a més que, mentre la taxa als productes culturals és alta, el de les revistes pornogràfiques només és del 4%.

La directora executiva del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), Mònica Campos, va atribuir a l’augment de l’IVA la caiguda d’un 28% de l’ocupació mitjana del teatre des del principi de la temporada 2012-2013, en la que es van perdre 40.000 espectadors i un milió d’euros en concepte de venda d’entrades.

«S’ha produït un terrible error que requereix solució», va destacar en la seva compareixença parlamentària el president de Focus i de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya, Daniel Martínez, que vincula la decisió d’augmentar l’IVA cultural amb una «certa animadversió» d’alguns membres del govern espanyol cap al món de la cultura.

El president de l’associació de sales de concerts de Catalunya, Lluís Torrents, va assenyalar que la mesura, que juntament la crisi ha causat la pèrdua de 20.000 llocs de treball en el sector, respon a una determinada «ideologia del PP» que, al seu parer, «castiga» un sector «contestatari». El president del Gremi d’empresaris de cinema de Catalunya, Camilo Tarrazón, va remarcar la «contrarietat» de la mesura.

Si voleu llegir el document de la compareixença d’en Joan Maria Gual podeu fer-ho seguint el següent enllaç: COMPAREIXENÇA PARLAMENT IVA 2014-02-19

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s