Presentació de l’Estudi i Diagnòstic sobre la Situació Sociolaboral d’Actors i Ballarins a Espanya d’AISGE

2939_01_med

El 72,9 % dels actors espanyols no pot viure exclusivament dels ingressos que percep per la seva activitat empresarial, i el 65% d’ells ni tan sols aconsegueix treballar més enllà de tres mesos a l’any. Aquestes dades es desprenen de l’estudi i diagnòstic sobre la situació sociolaboral d’actors i ballarins d’Espanya, elaborat per la Fundació Aisge al llarg de 2012 .

De les 1.201 enquestes realitzades a intèrprets repartits per tot el territori nacional -639 homes i 562 dones-, es desprèn que només el 27% reconeix haver comptat amb ocupació ” suficient ” en els últims quinze anys. Així, el 55% dels actors i ballarins no arriben al salari mínim interprofessional ( 645,30 euros mensuals ) amb els seus treballs en el sector, de manera que, segons l’estudi, sense ingressos d’una altra tipus aquests professionals s’enquadrarien ” per sota del llindar de la pobresa “. Segons l’estudi, d’entre els treballadors en atur en el moment de realitzar la consulta, un 28 % no rebia cap tipus de prestació, i el 15% d’ells no tenien qualsevol ingrés propi. Arribats a l’edat de jubilació, el 42% s’acull a ella als 65 anys, i en el 34 % dels casos reconeixen fer-ho ” per necessitat “, en no haver trobat oportunitats laborals per continuar en actiu. A la banda contrària, un 19% d’artistes es mantenen en actiu després dels 65 anys, perquè tenen ” bones perspectives laborals”. Segons l’enquesta, realitzada a 729 actors, 356 actors de veu (dobladors) i 117 ballarins, “les incerteses pròpies” de l’ofici interpretatiu “s’han agreujat sensiblement ” amb la crisi econòmica, i els actors tenen “menys oportunitats ” de treballar i, quan ho aconsegueixen, sol ser ” en pitjors condicions” que en anys precedents. Els artistes jubilats espanyols han cotitzat una mitjana de 28 anys, i l’import mitjà de les seves pensions és de 919 euros, tot i que la diferència entre sexes és significativa: 994 euros per als homes i només 778 euros per a les dones. A més, s’amplia la forquilla entre els que més i els que menys ingressos perceben per jubilació, de manera que a un 21 % els resta una jubilació superior als 1.200 euros, mentre que un 16% cobra menys de 400 euros mensuals. Respecte a les condicions de treball, mentre que un 87 % treballa habitualment amb un contracte, un 6 % d’empleats no té cap tipus de contractació. El 23% denuncia ” problemes habituals ” a l’hora d’aconseguir que l’empresa l’inscrigui d’alta a la Seguretat Social, i fins hi tot un 7% ” mai” ho ha aconseguit.

Pels sindicats i representants d’actors, és ” evident ” que les condicions laborals són ara més precàries que fa una dècada, i s’aprecia l’alça la figura de l’actor kleenex, l’intèrpret novell, amb escassa formació i experiència, que té un pas pel món artístic que tendeix a ser cada vegada més passatger.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s