El cas de la sèrie televisiva “El Faro”

forta-1

A finals del passat mes de juny l’AADPC es va assabentar de les greus irregularitats que s’estarien a punt d’incórrer en una coproducció de les televisions autonòmiques – agrupades a  la FORTA –  que estaven  el rodatge d’una sèrie anomenada “El Faro”, a Galicia, i en la que hi participava TV3.

Segons les informacions rebudes en aquell moment, les condicions salarials que les productores del projecte proposaven eren escandaloses, al voltant d’un 50% menys sobre els preus vigents del Conveni col·lectiu estatal de l’Audiovisual, i afectava a tots els col·lectius implicats en el rodatge, des de actors i directors fins a guionistes. Les televisions autonòmiques que formen la FORTA havien acceptat intervenir en el projecte a pesar de ser coneixedores de les condicions salarials imposades per les productores.

A Galicia, les organitzacions professionals ja s’havien començat a mobilitzar a través de la COORDINADORA DE PROFESIONALES DEL AUDIOVISUAL GALLEGO (AAAG, ATEGA, CREA, AGAG), i actuant després conjuntament amb altres sindicats i col·lectius arreu de l’estat, com l’ASSOCIACIÓ D’ACTORS I DIRECTORS PROFESSIONALS DE CATALUNYA, la UNION DE ACTORES Y ACTRICES DE MADRID, les federacions estatals FAEE i OSAAE, associacions de tècnics i guionistes, així com a través de la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu estatal de l’Audiovisual, vàrem poder coordinar accions i comunicats de premsa i ens vàrem posar en contacte amb la FORTA per denunciar aquest procediment irregular de contractació per part d’aquestes televisions públiques.

A Catalunya, davant la gravetat de les informacions, el nostre representant sindical va parlar amb TV3 per conèixer la situació de primera mà i, per a sorpresa nostre, se’ns va confirmar que TV3 era coneixedora de la situació: havia rebut un projecte inusualment econòmic que permetia preveure dificultats en l’acompliment dels convenis col·lectius i, no obstant, va decidir participar-hi. No només això, també van convocar un càsting de preselecció d’actors i actrius, a qui se’ls va informar de les condicions econòmiques que oferia la productora.

El càsting convocat i l’acceptació per TV3 d’un projecte en aquestes condicions van ser considerats per l’AADPC com molt greus per part d’una televisió publica, i es va adreçar una carta en aquest sentit a la direcció de TV3 signada per el President de la nostra Associació, Joan Mª Gual, en la que denunciàvem els fets, amb l’objectiu d’aconseguir una rectificació. L’Associació va rebre resposta per part de TV3 on aclarien algun dels conceptes del contingut de la nostra carta i on detallaven els fets succeïts segons els seu punt de vista.

Finalment, gràcies a les accions de tots els col·lectius i organitzacions esmentades, així com de la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu estatal de l’Audiovisual, es va aconseguir que a mitjans del mes de juliol la productora Atlántida Media es comprometés per escrit a acceptar les condicions salarials que estableix l’esmentat Conveni.

Jaume Costa- Representant Sindical de l’AADPC

Un pensament sobre “El cas de la sèrie televisiva “El Faro”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s