Crònica dels actes del Dia Mundial del Teatre 2013

DiaMundialTeatre131421

Fotos: Glòria Solsona

Avui dia 27 de març* se celebra el Dia Mundial del Teatre 2013, encara que l’AADPC, ADETCA i Teatres Públics varen acordar d’avançar els actes de commemoració al dilluns 25 de març, per tal que tota la professió pugués participar (dilluns és el dia de descans).

Així doncs, abans d’ahir, la Plaça Universitat es va omplir de gom a gom en una jornada ludico- reivindicativa. L’ambient festiu, però, no amagava les reivindicacions dutes a terme per els professionals de les arts escèniques, i sota el lema “Si el públic no va al teatre, el teatre va al públic” s’organitzaren una sèrie d’accions per fer-ho palès.

A la plaça s’instal·laren un escenari i taules informatives amb globus de “Visca el Teatre”, on les companyies i les sales participants en l’acte, presentaren els espectacles que estan en l’ actual cartellera barcelonina.

Per l’escenari passaren els espectacles en forma de “tast” de:  “Cuentos cruentos” de V.O. Quartet y Teatro Calánium (Teatre Gaudí)“Reugenio” (Club Capitol); “The Wild Party” de Andrew Lippa (Teatre Gaudí); “Hansel i Gretel” del Jove Teatre Regina i “Le llaman copla” de la companyia La Barni Teatre (Versus Teatre). Entre actuació i actuació el mim Joaquin Ortega i la BUH (Brigada Urbana d’Humor) varen entretindre al nombrós públic assistent.

S’instal·laren a les taules informatives: “La flauta mágica “de Variacions Dei Furbi (La Seca Espai Brossa);“T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré”, dirigit por Elisenda Roca (Teatre Poliorama) amb tots els seus actors; “Com dir-ho?” de Benet i Jornet amb Jordi Boixaderas i Claudia Benito (Teatre Almeria) . “Si no ens paguen, no paguem!” de Dario Fo amb la Companyia de l’Enjòlit (Teatre Tantarantana). “Bona gent” (Teatre Goya Codorniu) amb Àlex Casanovas,Carol Muakuku i Àngela Jové. “Mestre i Margarita” amb Pep Tosar i Òscar Muñoz (Círcol Maldà). “Litoral” la primera part de la trilogia de Wajdi Mouawad (Sala Àtrium). I el Teatre Guasch, la Sala Muntaner,  la Sala Beckett, Teatre Akadèmia, Bernat Quintana, en representació del “Cyrano de Bergerac” i la Sala Fènix, la última incorporació de les sales barcelonines, que també hi ha volgut estar present.

La jornada va mostrar la seva faceta més reivindicativa amb la lectura del Manifest de l’AADPC escrit i llegit per Lluís Pasqual, on exhortava als ciutadans a alçar les seves veus i “Exigir també Teatre als nostres governants, perquè el Teatre forma part , i amb molt d’orgull, de la nostra vida i la nostra Cultura. I tant la vida com la Cultura son Drets Legítims. Per a tothom!”; i amb la recollida de signatures per demanar al govern un IVA súper reduït per la cultura del 4%.

Els actes continuaren en un espai ben diferent, el Teatre Romea, que acullí la lectura del Manifest Intenacional del Dia Mundial del Teatre 2013 escrit per Dario Fo i llegit per l’actriu Carme Elias i la conferència magistral a càrrec de José Luís Gómez, director del Teatre de “La Abadía”. Una master-class on va parlar de la definició i funció del teatre i on va assegurar que “el teatre ens confronta a nosaltres mateixos i més que oferir-nos respostes ens ofereix un torrent de preguntes que ens ajuden a la recerca del sentir”

Els actes del dia finalitzaren amb la Trobada de la Professió a la Fàbrica Moritz Barcelona, on els agents i professionals dels sector es reuniren per tal d’intercanviar impressions i gaudir de l’espai tot bebent i picant quelcom.

*El Dia Mundial del Teatre va ser creat el 1961 per l’Institut Internacional del Teatre (ITI). Se celebra anualment el 27 de març pels Centres ITI i la comunitat teatral internacional. Diversos esdeveniments teatrals nacionals i internacionals són organitzats per commemorar aquesta ocasió. Un dels més importants és la circulació del Manifest Internacional del Dia Mundial del Teatre a través del qual, per invitació del ITI, una figura de talla mundial comparteix les seves reflexions sobre el tema del teatre i una cultura de pau.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s