La Plataforma va celebrar el dia 24 de juliol al migdia la primera roda de premsa per presentar-se en societat.Fou constituïda el passat 18 de juliol, per unir les propostes alternatives i les accions conjuntes contra l’últim paquet de retallades del Govern Central que incloïa la pujada de l’IVA del 8 al 21% per als espectacles escènics i el cinema.
En la roda de premsa intervingueren: Vicente Cuesta, secretari general de la Unió d’Actors de Madrid, i Pere Soto, secretari general dels Tècnics Audiovisuals i Cinematogràfics l’Estat Espanyol (TACEE); Miguel Ángel Lozano, coordinador de la Xarxa de Teatres Alternatius ; Juan Antonio Formigó, secretari general de l’Associació de Directors d’Escena (ADE) i Alberto San Juan, actor.
Aquests representants varen parlar en nom propi i de les altres entitats que formen la plataforma:
- AAT (ASOCACIÓN DE AUTORES TEATRALES)
- ASOCIACION CULTURAL POR LA DANZA
- ADE (ASOCIACIÓN DE DIRECTORES DE ESCENA)
- ADETMA (ASOCIACIÓN DE EMPRESARIOS DE LOCALES DE TEATRO DE MADRID)
- ARAE (ASOCACIÓN DE REPRESENTANTES DE ACTORES DE ESPAÑA)
- AISGE (ARTISTAS INTERPRETES SOCIEDAD DE GESTIÓN)
- FAEE (FEDERACIÓN DE ARTISTAS DEL ESTADO ESPAÑOL)
- FEAGC (FEDERACIÓN ESTATAL DE ASOCIACIONES DE GESTORES CULTURALES)
- FECED (FEDERACIÓN ESTATAL DE COMPAÑÍAS Y EMPRESAS DE DANZA)
- MPT (MADRID PRODUCCIONES TEATRALES)
- OSAAEE (ORGANIZACIÓN DE ACTORES Y ACTRICES DEL ESTADO ESPAÑOL) DE LA QUAL L’AADPC N’ÉS MEMBRE
- RED NACIONAL DE TEATROS ALTERNATIVOS
- TACEE (TÉCNICOS AUDIOVISUALES Y CINEMATOGRÁFICOS DEL ESTADO ESPAÑOL)
Vicente Cuesta va presentar la Plataforma i va llegir algun paràgraf del primer comunicat emés per aquesta, i va anunciar el registre de la sol · licitud d’entrevistes amb els ministres d’Hisenda i d’Educació Cultura i Esport. Va llegir finalment la llista dels tipus d’IVA impostos a la Cultura a la major part dels països del nostre entorn, que van des del 0% (Noruega) al 13% (Portugal), passant per França (que estava entre el 2, 5 i el 7% però que el Govern francès va rebaixar al 4,5% fa pocs dies); Holanda el 6%, i Alemanya, el 7%, situant-se Espanya, per tant, molt per sobre dels tipus aplicats a la Cultura a la resta d’Europa. Va concloure la seva participació fent referència a noves reunions on es determinin més accions de la Plataforma, així com a la seva ampliació a totes les organitzacions del sector cultural.
ATAC FRONTAL DEL GOVERN A TOT EL PÚBLIC
A continuació, Pedro Soto ha assenyalat que, dins de l’atac frontal del Govern a tot el públic, aquesta pujada de l’IVA a la Cultura demostra que a la dreta no li agrada la cultura per a tothom. L’aportació del sector cultural al producte interior brut nacional està entorn del 4%, que són molts milers de milions, dels quals correspondrien a la cinematografia l’1%.
Miguel Ángel Lozano considera que la pujada de 13 punts d’IVA és exagerada, especialment pel sector al qual representa, el de les sales teatrals de petit format, encara que perjudica més a les grans sales. Però no només l’augment és injust, sinó que impossibilita l’accés de tots els ciutadans a la cultura, que els poders públics han de garantir com a dret de tots els ciutadans (art. 44 de la Constitució Espanyola.). Això s’afegeix a les retallades anteriors als circuits d’Arts Escèniques i a la dràstica reducció de subvencions i contractacions d’espectacles per part de les Autonomies i els Ajuntaments.
Juan Antonio Hormigón ha posat èmfasi, més enllà de la pujada de l’IVA, en el menyspreu que aquesta mesura suposa per al ric i plural patrimoni cultural d’Espanya, molt apreciat a tot el món i que aquí al mateix temps s’està devaluant.
Alberto San Juan ha destacat que si fins ara crèiem estar en una democràcia imperfecta, el cúmul de retallades i ajustos en els drets socials, sindicals, culturals i polítics ens està endinsant en una tirania del poder financer i del poder econòmic, amb el suport dels poders públics i fins i tot de l’Església. I sense entrar en judici d’intencions, és molt possible que el Govern estigui aprofitant la crisi per desmantellar el teixit cultural espanyol, perquè moltes de les cares conegudes i organitzacions del sector han donat suport a polítiques contràries.