El món de l’espectacle greument afectat per les retallades dels Pressupostos de l’Estat 2012.

Els pressupostos generals de l’Estat per aquest any 2012, aprovats pel Consell de Ministres el  passat 30 de març introdueixen retallades dràstiques en tots els ministeris, amb una mitjana que supera el 17 per cent respecte els del 2011. Hi ha ministeris molt minvats en la seva disponibilitat de fons i altres, com Defensa, que surten més ben parats davant la dràstica retallada, el que suposa ja, una maldestra incongruència i una gran injustícia.

En el camp de la Cultura, el que abans era tot un Ministeri amb aquest nom, s’ha vist reduit, des de l’arrencada mateix de l’actual Govern, en una part del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. Però a part de la pèrdua d’autonomia i funcionalitat que aquesta concentració comporta, cal afegir ara les dures retallades que els Pressupostos li assignen a les seves respectives àrees: un 16 per cent menys a l’Institut de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) i un 35 per cent menys a l’Institut de Cinematografia i Arts Audiovisuals (ICAA), als quals cal sumar les retallades en les seves pròpies unitats de producció i altres partides.

Però cal tenir en compte que en els últims anys, i particularment en els dos últims, com a conseqüència de la crisi les tisores ja venien encebant-se en els camps culturals que, des de sempre i per molts governants, han estat i estan sent considerats, cada vegada més, un luxe, no ja fàcilment retallable, sinó perfectament suprimible.

La retallada en Cultura d’un 24,27% incrementa la ja existent precarietat del món de les Arts Escèniques en tot el territori nacional. El teatre només rep 45.110.000 d’euros davant els 53,93 que rebia el 2010.

A la majoria de les companyies teatrals se’ls deu més d’un any d’actuacions. El col·lapse del teixit cultural, a nivell municipal, autonòmic i estatal és un fet al que els pressupostos han donat el cop de gràcia.

Dels cent milions per a la Indústria Cinematogràfica que la llei de l’Audiovisual imposava per al 2013 s’ha passat a 49, 35, els quals estan ja compromesos amb el fons d’amortització a les pel·lícules realitzades en anys anteriors.

Això vol dir que queden 14 milions per festivals, ajudes a primers realitzadors i cinema experimental o d’interès cultural o ajudes a l’escriptura de guions i desenvolupament de projectes.

Això pot significar la desaparició del cinema espanyol pels festivals de tot el món. Significa doncs la destrucció de la base de producció del futur, els guions de les pel·lícules futures i els directors i productors del futur.

A més, a un pur nivell laboral, suposa la destrucció de milers de llocs de treball directes i indirectes. Des de començaments d’any s’han iniciat menys de la quarta part de rodatges dels que es van iniciar l’any passat.

La indústria audiovisual no ha tingut mai les ajudes d’altres sectors, és un malalt en una UCI a qui se li treu la respiració assistida en forma d’ajuts per a curar-lo amb un nou tractament, la llei del mecenatge, que encara no se sap ben be la seva composició , dosi, o si està ja fabricat… Potser quan aquest remei existeixi ja sigui massa tard.

La indústria cultural no té cap dels avantatges d’altres sectors industrials i no obté cap benefici al ser cultura.
La Cultura en tant que a Indústria i com a necessitat d’expressió vital dels pobles, aquí a Espanya està moribunda.

Però no és morta. La Coordinadora de Treballadors de l’Espectacle, de la qual l’AADPC en forma part, considera que ara és el moment de començar a defensar el nostre dret a treballar, a parlar i, el que ens encarreguem de fer d’aquesta la nostra Indústria, a somiar.

Via Coordinadora de Trabajadores del Espectaculo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s