Jornada sobre Representativitat Sindical

El passat dia 7 d’octubre l’AADPC  va participar a la jornada de debat organitzada per la Unión de Actores, sobre el tema de la Representativitat sindical amb l’objectiu de reempendre un problema que ens afecta a tots els treballadors i treballadores del món de l’espectàcle.

Publiquem a continuació un resum de la ponència presentada per l’AADPC a la seu d’ AISGE a Madrid. També va participar a la jornada TACE (Sindicato de Tècnicos Aidiovisuales y Cinematogràficos del Estado Español)

L’Asociació va estar representada pel seu President, Joan Maria Gual, i per l’afiliada Pilar Casas qui va presentar la ponència titulada “Hacia la Representatividad Sindical”, la qual va ser acollida amb molt d’interés per les organitzacions participants.

En aquesta ponència, l’autora va descriure els criteris legals vigents que atorguen als sindicats la condició de representatius, essent el de l’audiència electoral el que s’aplica a l’Estat espanyol, passant després a explicar com funciona el procediment electoral per a nomenar delegats de personal o de comité d’empresa i, seguidament, a identificar quins són els problemes que sofreixen, en aquest sentit, els treballadors artistes, els quals es veuen impossibilitats per a ser electors i elegibles dintre d’aquests processos electorals. Això te com a conseqüència immediata que els sindicats d’artistes no puguin ajustar-se als criteris d’audiència electoral legalment prescrits i que, per tant, no puguin tenir la condició de representatius. Dit amb les seves paraules:

  1. A.Imposibilidad de acceder a procedimientos electorales”:

No podemos acceder a las elecciones por varios motivos:

1º Somos una RELACIÓN LABORAL ESPECIAL y como tal tenemos una regulación normativa específica y peculiar, en la que rige la contratación preferentemente temporal. Esto conlleva:

  • No podemos ser electores y elegibles en elecciones sindicales.
  • En el caso puntual que coincida que podemos presentarnos, si lo hacemos, simplemente con finalizar nuestro contrato temporal se acaba nuestro mandato, con lo que la garantía de preferencia en la estabilidad en el puesto de trabajo no se aplica.

No trabajamos única y exclusivamente para una sola empresa o grupo de empresas, sino que trabajamos para varios productores/empresarios completamente independientes unos de otros. Existe una gran movilidad en nuestro sector. Con lo que no es viable presentarse a delegado de una sola empresa.

Lo anterior conlleva que nuestros sindicatos nunca podrán tener delegados de comité de empresa o de personal para computar la audiencia electoral necesaria para poder conseguir la consideración de más representativos, o por lo menos de representatividad media.

  1. B. “Vulneración de derechos fundamentales”: aquella imposibilidad repercute en que los derechos constitucionales de los artículos 7 y 28.2 de la Constitución Española brillan por su ausencia para los artistas en espectáculos públicos”.

Finalment l’autora, Pilar Casas, va desgranar possibles vies de solució per a dotar al col·lectiu d’artistes treballadors i als seus sindicats de la representativitat que els caldria per a un ple reconeixement dels seus drets sindicals, tant individuals com col·lectius.

No cal dir que les conclusions de la jornada, consensuades per les organitzacions participants, apunten també en aquesta direcció: explorar les diverses línees de treball constatades com a possibles per a solucionar un problema que, des de l’adveniment de la democràcia, no ha trobat encara solució.

Imatge de Pilar Casas i Joan Maria Gual a la Jornada de debat organitzada per la Unión de Actores.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s