L’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya lamenta la mort d’en Jordi Dauder

L’actor, que ha mort a l’edat de 73 anys serà acomiadat a Madrid en la més estricta intimitat

Jordi Dauder(Badalona 1938-Madrid 2011) fou escriptor i actor de teatre, cinema, televisió i doblatge.

El 1988 va començar la seva activitat com a actor en el cinema i la televisió, a més d’un llarg recorregut teatral, tocant pràcticament tots els gèneres, des del clàssic de Shakespeare Antoni i Cleòpatra fins el monòleg La geografia estilogràfica de Beckett, on debuta com a director.

Entre les seves últimes obres es troben La Dama del Mar (1996), d’Ibsen dirigida per en Joan Maria Gual, La gavina (2002), Après moi, le déluge (2007), amb Vicky Peña, Hamlet i El Bordell, totes dues el 2008, i Platonov (2009), de Txèkhov. Cal destacar que per aquestes últimes obres ha estat finalista als Premis Max, els més importants de l’escena espanyola.

En televisió li va arribar la popularitat amb la telenovel·la Nissaga de poder (1996-1998), emesa per TV3.

Dauder fou un dels eterns secundaris del cinema espanyol i va participar en Pont de Varsòvia (1990), de Pere Portabella, La marxa verda (2002), de José Luis García Sánchez i també Amor idiota (2006), de Ventura Pons (del qual ha participat en diverses pel·lícules com Carícies i Amic/Amat, totes dues el 1998, i Anita no perd el tren, el 2001).

El 2008 es va produir el seu retorn al cinema amb Camino, de Javier Fesser, on Jordi Dauder va donar vida al Don Luis, un sacerdot de l’Opus Dei, i li va valer la seva primera nominació als Premis Goya en la categoria de «Millor actor secundari», alçant-se com a guanyador a la XXIII edició dels premis l’any 2009. Aquest mateix any també interpreta a Manuel Azaña, el darrer president de la II República Espanyola, a la pel·lícula, en clau de documental, Azaña, que li va valdre el Premi Gaudí pel seu paper protagonista.

També ha estat actor i director de doblatge, tant de sèries com de llargmetratges i ha posat veu a actors com Gregory Peck o Nick Nolte i en pel·lícules com Gladiator (doblant a Richard Harris), Star Wars (doblant a Ian McDiarmid), o Matrix (doblant a Randall Duk Kim), entre altres.

Fou un home culte, de clar posicionament d’esquerres i des de l’Associació volem agrair l’exemple de professionalitat i compromís que sempre va demostrar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s